HTML

írásblog

Írások - mindenféléről, ami a szerzőt valaha is foglalkoztatta. Részben szép- más részben ronda-irodalom, szubjektív naplótöredékek, eszmefuttatások és gondolatkísérletek váltakoznak véleménynyilvánításokkal és megjelent vagy megjelentetésre kész, befejezett írásokkal.

Friss topikok

  • anyacska7: Na ez tetszett. Az írás olyan ....szívvel írt. Tetszett.:) (2013.07.20. 18:47) Amolyan portréféleség
  • anyacska7: hihi, ez jó:)Lehet, hogy én is el kéne kezdjem borotválni? Azt a keveset ishihihi (2013.07.20. 18:33) Naplótöredék
  • anyacska7: szívfájitóan keserű. Egyszerre szép és mégse.Ez nem szépség. Ez valami megfoghatatlan. Sz (2013.07.20. 18:29) Szerelmeim

"... hogy úszik el..."

A rakodópart legfelső kövén ültem, papírpoharas műanyag kávémmal. Vicces papírforgóként pörgettem magam a tavaszi szélben, pontosan úgy, mint aki három (hó)napja nem baszott, se sokat, se keveset.

Mi van? - tettem fel magamnak a kérdést. Na nem mintha nem tudnám, nagyon is jól. Semmi, az van. Nem semmi sincs: az hiányt jelentene. Hanem semmi van, mint létező valami. Annyira bölcs a régi magyar szólás, hogy 'nesze semmi, fogd meg jól!'

Volt már ilyen régebben is. Majdnem tíz évig tartott, és még a gyerekem születése sem tudott kibillenteni belőle.

Gyerekem már nem lesz. Onnan tudom, hogy - bár a vaszektómiát nem csináltattam meg, de - egy gyerek létrejöttéhez legalább egyszer szükség van arra, amit ejaculatio inter coitum néven nevezhetnénk, barkács-latinos műveletlenséggel. És amiben nekem mostanában nincsen részem.

Mi jöhet hát, ami kibillent, kiránt, kihoz, kiemel?

Bármi, természetesen. Jó arra gondolni, hogy ez a Bármi egy Nő, egy Nyeremény, egy Elismerés, egy Lökés. Ám ismerve magam és a nem jó - nem szar Élet-ről alkotott elképzelésemet, valószínűbb, hogy egy Halál, egy Végzés vagy egy Kudarc lesz az. Ha lesz egyáltalán.

Mondjuk, ha nem lesz, az sem tragédia. Emberek milliói halnak éhen, börtönben és sivatagban, fagynak meg a városokban és tanyákon, adagolnak túl Anyagot és Életet húgyszagú mellékhelyiségekben és kilógó rozsdás vasbelű betonhidak alatt, minden pillanatban. Ehhez képest az, aki ültetett egy Fát, nemzett egy Fiút és írt egy Könyvet, ráadásul soha nem tagadta meg magától a luxust, a gondolkodás, a kételkedés és az alkotás luxusát, az teljesen boldog ember kell, hogy legyen.

Még akkor is, amikor pár napig, pár hétig, pár évig a Semmi van.

2010 tavaszán

Címkék: elmélkedés naplótöredék önélet

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://smints.blog.hu/api/trackback/id/tr125172536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2013.03.27. 09:29:57

Nálam bölcsebb ember mondta egyszer: szarból is lehet akár várat építeni, ellenben a semmiből nem lehet csak semmit. Bár a légvár is valami, ha úgy vesszük.

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2013.03.28. 10:49:59

@Enchantée: vegyük akkor úgy (ahogy írom is a jobb felső sarokban), hogy ez az én privát Semmim, és az, ami abból "épült" :-)

S.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2013.03.28. 12:48:07

@Francescoli: És minél erősebb a szabály, annál több a kivétel! ;)
(Így utólag visszaolvasva magamat elég félreérthető voltam, csöppet sem sértés volt a célom, elnézést kérek, ha úgy tűnt!)
A privát Semmik mások számára tényleg sokszor nem jelentenek semmit, de néha a Semmi is a mindent jelentheti. ;)

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2013.03.29. 11:22:03

@Enchantée: ugyan már, miféle "sértés"? Esetleg sertés - de az is megszokott dolog, finomabban ("malac...") és erőteljesebben ("disznó!") egyaránt. :-P
és még valami: a legszeretettebb embertől kaptam a legszebb, tiszta és inspiráló mondatot. Kb így hangzik: ha a világ szarik rád, és arra, amit csinálsz, nem biztos, hogy a világgal van a baj... :-)

S.

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2013.03.29. 15:39:04

@Francescoli: Köszönöm, ezt az utolsó mondatot illik magamnak is felírnom, és nem elfelejteni. :)

Francescoli · http://smints.blog.hu/ 2013.03.29. 17:10:59

@Enchantée: mondok valamit: ha "használod" ezt a mondatot, máshol, más időben betűzheted egy hozzászólásba. Abba, amit így kezdesz talán: "Nálam bölcsebb ember mondta egyszer..." :-D

S.
süti beállítások módosítása