HTML

írásblog

Írások - mindenféléről, ami a szerzőt valaha is foglalkoztatta. Részben szép- más részben ronda-irodalom, szubjektív naplótöredékek, eszmefuttatások és gondolatkísérletek váltakoznak véleménynyilvánításokkal és megjelent vagy megjelentetésre kész, befejezett írásokkal.

Friss topikok

  • anyacska7: Na ez tetszett. Az írás olyan ....szívvel írt. Tetszett.:) (2013.07.20. 18:47) Amolyan portréféleség
  • anyacska7: hihi, ez jó:)Lehet, hogy én is el kéne kezdjem borotválni? Azt a keveset ishihihi (2013.07.20. 18:33) Naplótöredék
  • anyacska7: szívfájitóan keserű. Egyszerre szép és mégse.Ez nem szépség. Ez valami megfoghatatlan. Sz (2013.07.20. 18:29) Szerelmeim

ma 90 éve

néhai nagyapám szopott, kétszeresen is. Fizikailag, hiszen alig múlt egy éves. És másképpen is: még nem tudta ugyan, de volt olyan nagymamája, nagypapája, aki éppen egy éve lett külföldi, pedig ki sem mozdult otthonról, a szomszéd faluból. Csak az a kurva folyó, abból lett határ. Így vannak, így lettek nekem sok egyéb mellett tót atyafi őseim is.

 

Ehhez vedd hozzá: másik nagyapámnak, mikor megszületett, az apját és a nagyapját tulajdonképpen ugyanúgy hívták, éppen csak egy nüansznyi volt a különbség a Julius és a Gyula között. Így lettem én, néha apró nüanszok miatt is, magyar.

 

 

tegnap-holnap

/ma 90 éve – folytatás/

 

Apa mélyebbre ásta magát a családtörténetben, és most örömmel fedezte fel, majd írta meg nekem, hogy figyeljek oda a hiányzó láncszem problémájára, ami immáron megoldódni látszik, testvérem házasságával. Az esetlegesen frusztráló érzés, miszerint éppen a legnagyobb elszakított területen nem él rokonunk, ezzel eltűnt: van már Erdélyben is Család!

 

Ahogyan a patakok összefolynak - vagy ahogyan egy bizonyos érmihályfalvai szifiliszes őrült írta valami versében, még a nevezetes dátum előtt:

"Valaki az Értől indul el

S befut a szent, nagy Oceánba." -, úgy válik tökéletesen európaivá, Kárpát-medenceivé a családunk.

 

Szinte mint egy békebeli viccben. Vagy sokkal inkább egy Örkény egypercesben. Hogyan is hangzana ez:

 

Megy a Kuegel, a Kütreiber, a Niederleitner, a Sopek, a Jedlicska, a Juracska, a Kodák meg a Patkovics, keresztül a viharos közép-Európán. Megy-mendegél évszázadokon át, míg végül elér a Duna deltához, hogy találkozzon ott a Tréfással.

 

Hogy? Miféle személyiségi jogok? Ugyan már, kedves Olvasó: hiszen a fentiek mind-mind annyira hétköznapi családnevek, különösen ebben a kombi-nációban! Hát nem?

 

1920 június 4. – 2010 június 4.

Címkék: élet parabola

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smints.blog.hu/api/trackback/id/tr407959592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása