HTML

írásblog

Írások - mindenféléről, ami a szerzőt valaha is foglalkoztatta. Részben szép- más részben ronda-irodalom, szubjektív naplótöredékek, eszmefuttatások és gondolatkísérletek váltakoznak véleménynyilvánításokkal és megjelent vagy megjelentetésre kész, befejezett írásokkal.

Friss topikok

  • anyacska7: Na ez tetszett. Az írás olyan ....szívvel írt. Tetszett.:) (2013.07.20. 18:47) Amolyan portréféleség
  • anyacska7: hihi, ez jó:)Lehet, hogy én is el kéne kezdjem borotválni? Azt a keveset ishihihi (2013.07.20. 18:33) Naplótöredék
  • anyacska7: szívfájitóan keserű. Egyszerre szép és mégse.Ez nem szépség. Ez valami megfoghatatlan. Sz (2013.07.20. 18:29) Szerelmeim

IV.

(A Tigris látogatása)

Nyomasztóan meleg nyári nap lévén mindenki azt tette, amit ilyenkor szokott. A Fáma aggodalmas és fontoskodó arccal jött és ment a Kert és a Kút között, kezében a bádogkannájával, hogy éltető vizet adjon a növényeknek. És mivel minden Fáma minimum három dologra tud figyelni egyszerre, így ez a Fáma is egyszerre számolta fejben a hektáronként kiszórandó műtrágyamennyiséget, valamint nézett minden egyes fordulónál rosszallóan a Dulimanóra.
Mert az semmi mást nem csinált, mint ami a dolga: reggel leheveredett a legszebb vadvirág tövébe, ott elaludt és álmodott. Tőlük nem messze egy Remény szállt le a földre, megigazította a szárnyait, aztán az árnyékba húzódott pihenni, csendben, egészen kicsit gunyoros mosollyal szemlélve a nyári idillt.

Ekkor jelent meg a Sárga-Fekete! Nem szólt egy szót sem, nem barátkozott, de nem is fenyegetett. Egyszerűen csak ott volt.

"Tigris!" gondolta a Fáma, egy rövid pillanatra abbahagyva a vízhordást. (a műtrágya-számolgatást és a Dulimanóra való rosszalló nézést nem...). "Tigris egyenlő veszély. Veszélyes szépség. Például: Tigris! Tigris! éjszakánk / erdejében sárga láng / mely örök kéz szabta rád / rettentő szimmetriád?"

A Remény a Nőkre gondolt, és arra a szép mondatra, amit egyszer egy másik Reménytől hallott, aki elrepült egyszer Erotikába, és ott hallotta ezt: "Nem szeretem a bólogató kutyát, és az üvöltő majmot. / Azt szeretem, ha csendesen lépked mellettem a tigris..." Ezt mondják arrafelé a Nők. És ilyen hát a Tigris, amire vágynak...

A Dulimanó nem gondolt semmire, csak aludt a virág tövében, mosolygott és álmodott. Igaz, ha ébren lett volna, akkor sem történik semmi, hiszen a Dulimanók, mint jól tudjuk, majdnem teljesen süketek. Különösen a Fámák és a Remények frekvenciája az, amire érzéketlenek. Ha néha meghallanak valamit, az leginkább a virágok nevetése vagy sikoltása. Most is erre ébredt a Dulimanó. A virág kacagott fel, jó hangosan. Talán csiklandozta a Tigris, azért. Sárga-Fekete próbált ugyan finoman közeledni a virághoz, de ahogy a lábai hozzáértek a szirmokhoz, a vadvirág hangosan felnevetett és hajladozni, rázkódni kezdett. A Dulimanó felült és körbenézet. Először a régi ismerősöket vette észre. A Fáma és a Remény döbbent arccal néztek feléjük. Ők nem is gondolták, hogy egy Tigris ilyesmit csinálhat! Végre a Dulimanó is felfedezte a Sárga-Feketét, ahogy ott ült a hajladozó, kuncogó virágon. Csodálkozott, aztán megkérdezte, virágnyelven: Ki ez a Sárga-Fekete, Kisvirág?

- Ó, ő egy Darázs! Jött, hogy beporozzon... de annyira csiklandoznak a lábacskái, hogy nem bírom ki nevetés nélkül!

Erre a Dulimanó is elkezdett nevetni. A Remény is mosolygott, félig önmagán. A Fáma viszont elvörösödött, amiért ilyen ostobának bizonyult, hogy összekeverte a Tigrist egy darázzsal, és mérgesen visszament a házába. A Sárga-Fekete még egy darabig szöszmötölt a kuncogó virágon, aztán elrepült. A Dulimanó visszafeküdt, és újra álomba merült. A Remény is összeszedte magát, és felszállt, hogy elrepüljön... talán éppen Erotikába.


Címkék: remény dulimanó fáma Cortazar

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://smints.blog.hu/api/trackback/id/tr835122613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása